Translate

lørdag 13. april 2013

Alt i porsjonsstørrelser!

Omtrent halvparten av all mat som produseres i Norge blir kastet. Hvert år kaster norske forbrukere ca. 300 000 tonn mat, det vil si ca. 1 kg i uka per person. Jeg vet at jeg selv har vært skyldig i å planlegge for dårlig og at endel har blitt mat kastet, men jeg har virkelig prøvd å kutte ned på dette så mye jeg kan. Delvis gjennom bedre planlegging, smartere lagring og ved å lage mindre porsjoner. Også ser jeg an "Best før" datoen. Egg holder seg i mange måneder, melka nå til dags er så pasteurisert at den holder seg langt over datoen og yoghurt spiser jeg lenge etter utgangsdatoen. I dag skal jeg gi dere noen tips til ting man kan lage eller fryse i porsjonsstørrelser slik at man kan minske mengden matavfall.

 
http://sharefoodpics.com/
 
Lag miniomeletter i muffinsformer. Ikke bare kan du lage flere forskjellige omeletter på samme tid, du kan også lage mange og fryse ned de som ikke blir spist og ha frokost til resten av uka. Fyll formene med hva enn du ønsker og stek dem på 175 grader midt i ovnen i ca. 20-25 minutter. Stikk en gaffel i dem for å se om de er gjennomstekte.
 
 
http://www.edibleperspective.com/
 
Visp innholdet i en boks med kokosmelk til en kremet, tyktflytende væske og frys den til isbiter som du kan ha i smoothies og shakes. Slik slipper du å åpne en hel boks og risikere at den blir dårlig før du rekker å bruke den opp.
 
http://www.momdot.com/
Stek kanelboller i muffinsformer for å lage dem munnfullstore og unngå å spise for mye. Frys ned det du ikke spiser der og da.
 
http://www.marthastewart.com/
Når du lager kraft er det lurt å lage en stor porsjon og fryse ned det du ikke bruker i porsjonsstørrelser, og igjen kan du bruke muffinsformen for å få til dette. Husk å merke posen med dato og hvilken type kraft det er. Hjemmelaget kraft er alltid å foretrekke og smaker så mye bedre enn de tørre terningene man kjøper på butikken.
 
http://www.recipebyphoto.com/
Mini-bacon-egge-kopper lager du enkelt ved å legge baconen i en ring i hullet i formene, fyll i eggestand og eventuelt fyll du vil ha og stek i ovnen i 175 grader i 30 minutter. Disse kan du også lage mange av og fryse ned til flere deilige frokoster.
 
http://blogs.babble.com/toddler-times/
En veldig smart mor har funnet ut at dette er en lur måte å gi barnet sitt et mellommåltid på. Det blir morsomt for unger å spise og det hjelper moren til å huske på å variere innholdet i måltidet.
 
http://culinote.com/inspirededibles/Inspired-Edibles-Notebook
Jeg vet ikke med dere, men når jeg lager smoothie ender jeg alltid med å lage for mye. Men fra nå av skal jeg følge tipset over og fryse ned rester. Neste gang jeg vil ha en smoothie hiver jeg bare to av disse og litt soyamelk i blenderen og vips så har jeg fiks ferdig, iskald smoothie.
 
http://allrecipes.com/?prop24=PN_Logo
Jeg laget miniostekaker til en bursdag i forrige uke og de ble en stor suksess! Du lager ganske enkelt en vanlig oppskrift og steker dem på 165 grader i 25 minutter. Det går mye fortere enn å lage en hel kake siden de trenger mye kortere steketid og kortere kjøletid, så hvis du har litt dårlig tid er dette en kjempe smart idè.
 
http://inspiringtheeveryday.com/
Å lage suppe i kopper gjør at man ikke spiser for mye og i tillegg ser det veldig koselig ut.
 
Lag minimuffins i ketchupkopper som du finner hos Burger King, McDonalds osv.

http://www.savingmyselfsilly.com/
Hvis du har poteter du trenger å få brukt opp kan du lage en stor gryte med potetstappe og fryse ned mindre porsjoner i muffinsformer.

http://pinterest.com/outburst62/
Lag miniporsjoner med suppe som du kan koke opp i steden for å bruke en pose Rett i koppen. Mye billigere, bedre og sunnere.


http://www.stockpilingmoms.com/
Dette er en utrolig bra måte å lage kjøttpudding eller hamburgere på, det går mye fortere og du slipper å stå i evigheter og steke.

http://eisforeat.blogspot.no/
Når du lager minipizzaer kan du variere toppingen mer, og de er veldig bra å ha i fryseren for en kjapp middag.

http://blogs.babycenter.com/
Fyll en brukt ketchupflaske eller lignende med røre slik at du unngår søl.

http://interiormagasinet.hegnar.no/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=35&cntnt01origid=22&cntnt01returnid=33
Lag søte miniquiches med bakepapir i formene.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar