Translate

mandag 1. april 2013

Hvordan bli kvitt lukt

Hei!

Lukt er en kompleks ting. Luktesansen er den sansen som er sterkest knyttet opp mot den delen av hjernen som har med assosiasjoner å gjøre. Lukten av Lulu kommer for alltid til å minne meg om min bestemor, for meg lukter hunden min som solvarm sand, krutt fører meg øyeblikkelig tilbake til spenningen man følte på nyttårsaften som åtteåring. Listen er uendelig. I dag skal dere få tips som har med lukt å gjøre.

 
http://www.realsimple.com/
 
Avispapir er designet for å være absorberende, fordi det skal trykkes med blekk. Det er en grunn til at det passer ypperlig til innpakning av fisk eller fet mat. Hvis du har fått en ubehagelig lukt i kjøleskapet eller i en matbeholder er et tips å rulle opp noen sider med avispapir og la den ligge til i et døgn, bytt den så ut og gjenta prosessen ca. tre ganger alt ettersom hvor sterk lukten er. For å forebygge ubehagelig lukt og at væske fra dårlige grønnsaker skal renne ut i skuffene i kjøleskapet kan du legge en side avispapir i bunnen og skifte den ut etter som den begynner å lukte, eller det kommer søl på den. Jeg har alltid en side nederst i matavfallsdunken inne og et par aviser i den store dunken ute.
 
http://diyremodelingpins.com/
Det er mange luftfrisknere på markedet, men jeg er skeptisk til dem da mange inneholder skadelige stoffer. En smart idè er å dryppe noen dråper naturlige essensielle oljer på filteret til varmepumpen, etter at man har støvsuget filteret. Forøvrig bør man støvsuge filteret jevnlig for å unngå brann og spare strøm.
 
http://morganmoore.typepad.com/one_more_moore/
En hjemmelaget potpurri kan fullstendig forandre stemningen i hjemmet ditt. Sett en gryte på ovnen med vann, en sitron i skiver, noen kvister rosmarin eller andre typer kryddeurter og noen teskjeer vaniljeessens og la det stå og dampe hele dagen. Dette gjør underverker i et hjem med innestengt luft eller hvis man vil bli kvitt røyklukt. Selvfølgelig bør du lufte godt ut i samme slengen for å få frisk luft inn!
 
 
Hvis man har latt våte håndduker ligge i skittentøysdunken for lenge eller har latt våte klær ligge for lenge i vaskemaskinen før man henger de opp eller hiver de i tørketrommelen vil det oppstå en ubehagelig lukt. Bruk 2 dl eddik sammen med tøymykneren ved neste vask, hvis du kun skal vaske hvite klær kan du bruke ca. 1 dl klor sammen med vaskemiddelet. Hvis det er vær til det er det det beste å la klærne henge ute til tørk.
 
http://www.drlisawatson.com/
Føttene er et av områdene der vi svetter mest på grunn av store mengde svettekjertler, og dette medfører naturligvis lukt. Enkelte mennesker er så plaget av dette at de må vaske føttene og bytte sokker mange ganger om dagen. En naturlig måte å få friske føtter på er å blande en sterk blanding av svart te og peppermyntete til et fotbad. Svart te inneholder store mengder tanniner som minsker svette og dreper bakterier, mens peppermynte vil kjøle ned føttene og gi en behagelig lukt.
 
 
Kaffebønner har den merkelige egenskapen at de nullstiller luktesansen vår, noe som har blitt brukt mye i parfymetesting. En skål med kaffebønner er praktisk til å ha som oppbevaring til sminkebørstene dine, men de vil også absorbere alle de ulike kosmetikkluktene på badet.Jeg har en hund og to katter og hjemmet vårt har vært utsatt for sin andel av "uhell". Ikke bare er det ekkelt å vaske opp etter et slikt uhell, men som regel vil hunden eller katten returnere til åstedet hvis man ikke klarer å fjerne lukten fullstendig. Hvis dyret har gjort ifra seg på et teppe og du finner det mens det er vått er det beste å tørke det opp med papir uten å gni det mer inn, for så å helle over en blanding av halvparten kaldt vann og halvparten eddik, tørke av det våte og la tørke. Når flekken har tørket heller du rikelig med bakepulver over og støvsuger det opp, gjenta dette et par ganger for å være sikker på at du har fått opp alt. Unngå alle vaskemidler med ammoniakk i da urin inneholder ammoniakk og dyret vil assosiere dette med et sted å gjøre fra seg. Dyr liker ikke lukten av eddik og vil mest sannsynlig holde seg unna stedet fra nå av, for å være helt sikker kan du blande sitronsaft med vann på en sprayflaske og dusje over stedet.

http://www.stepbystep.com/
 
 Den beste måten å forebygge lukt i sko er å rotere bruken av sko. Hvis du bruker de samme skoene dag ut og dag inn får de ikke hvile seg og det blir grobunn for bakterier. Bakterier liker mørke og fuktige steder, og en sko som blir brukt mye blir da et ultimat sted å vokse på. Har du allerede sko som trenger oppfriskning er første steg å vaske dem. Kan de ikke vaskes i vaskemaskinen i en vaskepose vasker du dem med en klut med varmt vann med litt eddik i vannet. Det beste for skoene er å tørke i sola, UV strålene vil ta mye av bakteriene der og da. Når de er tørre kan du drysse godt med bakepulver i skoene og la dem stå over natta. Tøm så ut restene og tørk av det som er igjen med en klut. En annen metode er å lage baller av avispapir og dyppe dem i en blanding av halvparten eddik og halvparten varmt vann. La ballene stå i skoene i en times tid og la så skoene tørke. Hvis du jevnlig drysser litt bakepulver i skoene vil du forebygge lukt. Kattesand fungerer på samme måte.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar