Translate

fredag 12. april 2013

Potteplantene som best renser inneluften

Jeg elsker å ha huset fullt av potteplanter. I skrivende stund har jeg nøyaktig 23 stykker kun i stuen. Dette får det kanskje til å høres ut som om jeg har veldig grønne fingre, men jeg har drept min andel blomster, og de som er igjen nå er av den hardføre sorten.  En plante skal helst være pen å se på, ikke kreve spesialbehandling og gjerne gi meg et behagelig inneklima. I dag skal jeg vise dere noen av plantene som NASA har satt på en egen liste over planter som er best til å produsere oksygen fra CO2 i tillegg til å absorbere benzen, formaldehyd og/eller trikloretylen. De har også tatt hensyn til hvilke planter som er enklest å dyrke innendørs.



 
Chrysalidocarpus lutescens eller Arecapalmen er en veldig dekorativ plante som er lett å vedlikeholde. Den foretrekker å få forholdsvis mye vann, men den tåler å tørke ut mellom vanninger. Den trenger ikke så veldig mye lys, og liker ikke direkte sollys. Dette er en av de beste luftfukterne på listen. Hvis du har noen av disse rundt omkring i huset trenger du ikke en elektrisk luftfukter. Jeg har tre av denne planten, en gigantisk og to mindre, og alle har klart seg helt fint, men liker litt mer vann enn de andre plantene jeg har.
 
 
Rhapis Excelsa eller Ladypalmen er ved siden av Arecapalmen den beste luftrenseren. Den er utrolig hardfør og tåler både tørke og mye vann, men foretrekker rikelig med vann vår og sommer. På vinteren klarer den seg med vann en til to ganger i måneden.
 
 
Chamaeororea elegans eller Dvergfjærpalmen får tredjeplass for evne til å rense luften. Den foretrekker å ha fuktig jord, men tåler det meste. Den liker å ha det lyst, men ikke i direkte sollys. Jeg har flere slike og selv om jeg merker at jorda fort blir tørr, klarer den seg helt fint selv om den tørker litt.
 
 
Ficus Robusta eller Gummiplanten innehar fjerdeplassen og er en plante veldig mange allerede har i hjemmet sitt. Den er spesielt bra til å fjerne kjemiske gifter fra luften. Den er hardfør og klarer seg med mindre lys enn de fleste andre planter. Bladene er giftige så vær forsiktig med dyr og små barn.
 
 
Dracaena Deremensis eller Draketre er også en klassiker i norske hjem, og selv har jeg fire stykker. Den er spesielt god på å fjerne miljøgifter fra lakkprodukter og mineraloljer. Den er forholdsvis vedlikeholdsfri og tåler lett tørke, men trives best med jevn og lett vanning. Den liker lys, men trenger ikke direkte sollys.
 
 
Hedera Helix eller engelsk eføy er spesielt bra hjemme hos allergikere. En test viser at 60 % av luftbårne soppsporer forsvinner fra luften 6 timer etter at en eføy er plassert i rommet, i tillegg til 58 % av avføringspartikler. Astmatikere vil også kunne oppleve stor forbedring. Jeg har aldri fått til eføyen, da den ikke tåler å tørke like godt som de andre plantene i testen. Den vil helst ha jevnlig fuktig jord, men bør ikke overvannes. Den tåler skygge godt, og liker å få dusjet bladene ofte.
 
 
Phoenix Roebelinii eller dvergdaddelpalmen fjerner de fleste miljøgifter og da spesielt xylen. Den tåler godt å stå i skygge da den vokser under et tett tak av regnskog under naturlige forhold. Man bør holde jorden jevnt fuktig, men på vinteren kan den tørke inn mellom vanninger.
 
 
Ficus Macleilandii eller Ficus Alii krever ikke så mye og er en god luftrenser. Den liker rikelig med vann, men kan tørke inn mellom hver vanning. Hvis den får gule blader får den for mye vann. Aliien liker mye lys og tåler godt direkte sollys.
 
 
Nephrolepis Exalta eller sverdbregnen er en god allrounder. Den er god som luftfukter, effektiv på soppsporer og på miljøgifter. Bregner liker å dusjes ofte, men trives i varm, tørr luft. Den tåler direkte sollys et par ganger om dagen, og liker seg ikke så godt i mørke rom. Den bør ikke tørke,  det kan jeg personlig skrive under på da jeg har hatt denne planten mange ganger uten hell.
 
 
Spathiplyllum eller fredsliljen er nok en klassiker som jeg husker veldig godt at man oldemor hadde et ganske stort eksemplar av i sin lille finstue. Fredsliljen er den mest effektive til å fjerne de tre mest vanlige miljøgiftene - formaldehyd, benzen og trikloretylen. Jeg har denne på badet, og det er der den har trivdes best hos meg. Den liker tydeligvis den fuktige luften, den får vann stort sett hver dag og den blir dusjet ganske ofte. Det virker ikke som om den savner sollys.
 
Håper dere blir litt inspirert av listen, jeg kjenner ihvertfall at jeg trenger å ta meg en liten tur på gartneriet i nærmeste framtid. Et siste tips jeg skal komme med som jeg bruker selv er å dusje plantene i dusjen ca. en gang i måneden, da fjerner du støv og skitt fra bladene, de absorberer luften bedre, og du får enda friskere innemiljø! 
 


1 kommentar: